Att samla på fotbollskort

Det kanske allra vanligaste att samla på när det gäller fotboll är så kallade fotbollskort. Dessa säljs i regel året om i olika varianter men inför större tävlingar som EM, VM och liknande brukar korten även komma ut i olika specialutgåvor. Ibland kan man som samlare ha tur nog att kunna finna ett kort med en äkta signatur från den aktuelle spelaren på kortet men det är så klart inte jätteofta man stöter på dessa.

När det handlar om att samla på fotbollskort finns de i lite olika varianter. Vissa är billiga redan från början, medan andra är dyra. Trots att de har olika inköpspriser tenderar samtliga kortsorter att öka i pris efter en kort tid. Det kan till exempel handla om kort som getts ut i en mindre upplaga, eller om kort som människor helt enkelt behöver för att kunna bli färdiga med sin samling.

De olika kortsorterna

Just nu kan man i sin närmaste spelbutik eller leksaksaffär köpa helt vanliga fotbollskort från Panini eller något annat märke. Med lite tur kan det också finnas speciella VM-kort kvar i butikerna. Här i sortimentet finns både tunna klistermärken i kortform, och dessutom större och lite hårdare kort. De hårdare korten är en vidareutveckling av sådana kort som i USA under slutet av 1880-talet följde med i människors cigarettpaket.

De kort som säljs i leksaksaffären kallas ofta för retailkort. Dessa är omtyckta av både barn och vuxna. Många gånger tror människor att det bara är barn som samlar dessa men så är det absolut inte. Det är bara som så att dessa kort har tillverkats för att massmarknaden ska kunna ha råd att köpa dem, vare sig de är unga eller gamla. Ofta kan man finna dessa kort i påsar om sex kort, och de hårda korten kostar ungefär 15-20 kronor för en sådan påse. Det innebär att varje kort kostar strax över två kronor. Ett mycket bra pris med tanke på att korten på bara något år kan öka relativt mycket i värde.

Det finns också kort som säljs på nätet eller i några få välsorterade hobbyaffärer runt om i Sverige. Dessa kort är dyrare och ett paket med omkring sex kort kostar här många gånger upp emot 4000 kronor per paket. Ibland kan man på samlarträffar få tag i dem ett par kronor billigare. Dessa kort är mer exklusiva varianter, men det är inte direkt något man ger barn att leka med, och de gör sig allra bäst i riktiga samlarpärmar.

De kort som kostar mest kan bjuda på riktigt trevliga överraskningar. Ibland kan man som samlare ha tur att få ett riktigt sällsynt kort medan man andra gånger faktiskt kan få ett kort som har blivit signerad av spelaren själv.

När det gäller kortbyten och sådant är det främst de dyrare korten som är aktuella men på skolgårdar eller bland ungdomar förekommer även byteshandel med de billigare kortvarianterna eftersom att ungdomar sällan har så mycket pengar att kunna lägga ut på korten. Ofta är de heller inte insatta i vilka kort som är värda mest pengar på marknaden.