Historien bakom sportkort

Att samla på sportkort är något som pågått länge. Samlandet och bytandet av kort brukar oftast förknippas med sport av olika slag, där kort som visar motiv från baseboll och fotboll är mest kända. Ett samlarkort visar en känd atlet, plats eller objekt och inkluderar en liten beskrivning av bilden. Det brukar också förekomma annan information på kortet, som statistik och kuriosa. Från början användes föregångarna till dagens kort till andra ändamål. Människors behov av att samla på saker har lett till dagens populära hobby där många samlare över hela världen byter och köper kort.

Mångfacetterad historik

Bakgrunden till dagens samlarkort är så kallade “handelskort” och “cigarettkort”. Handelskorten började bli populära i slutet av 1600-talet i Lyon och Paris i Frankrike, samt i Englands huvudstad London. Deras funktion var ursprungligen att användas till reklam och som kartor, där de visade vägen till handlarnas affärer. Vid denna tid hade gatorna ännu inte fått nummer, vilket skapade ett behov av kartor till kunderna. Handelskorten var små och kunde bäras i damernas väskor eller i herrarnas fickor.

Kort med samlarvärde

I slutet av 1800-talet blev handelskorten allt mer grafiskt avancerade med sofistikerad design. Framgångarna inom färgtryck bidrog till att handlarna kunde skapa allt mer attraktiva kort. Runt år 1850 fick den franske entreprenören Aristide Boucicaut den goda idén att framställa ett nytt färgtryck varje vecka på korten. Dessa kort gavs till barn som kom tillsammans med sina föräldrar. Att samla på de vackra korten blev till en populär hobby i slutet på 1800-talet.

Cigarettkort

Under 1800-talet började tobaksbolagen också att framställa särskilda kort som användes för att göra cigarettpaketen mer styva och bättre på att hålla cigaretterna i gott skick. Korten hade motiv som dåtidens skådespelerskor, sport och kostymer. Det var det amerikanska tobaksbolaget Allen & Ginter som år 1875 började ge ut samlarkort i cigarettpaketen och deras försäljningsidé efterapades snabbt av andra tobaksbolag i England och en lång rad andra länder.